Inbraakpreventie

Witte Voetjes Actie

Ieder jaar houdt de politie in samenwerking met de gemeente, Acantus en de Dorpsraden weer een Witte Voetjes Actie. Het is een actie ter voorkoming van inbraken in de periode van vroeg invallende duisternis. Dit is namelijk de tijd, waarin het aantal inbraken fors toeneemt. In het kader van de actie wordt in diverse dorpen in onze gemeente gecontroleerd of ramen, deuren en voertuigen zijn afgesloten.  De bewoners worden gewezen op de risico´s door een gesprek en een folder in de vorm van een wit voetje.

Om de kans op een inbraak te verkleinen zijn de volgende gedragsregels van belang:

o    Sluit deuren en ramen altijd af.

o    Laat een bewoonde indruk achter.

o    Laat ´s avonds bij afwezigheid het licht branden.

o    Zorg voor voldoende verlichting om uw woning.

o    Laat geen ladders buiten staan, maar bewaar ze in een afgesloten ruimte.

o    Laat niet via voicemail of sociale media weten, dat u afwezig bent.

o    Laat geen waardevolle spullen zichtbaar in uw auto achter.

Hopelijk blijft u zo een hoop ellende bespaard!

Burgernet geeft daarnaast nog de volgende informatie over inbraken

Signaleer verdacht gedrag

Uit onderzoek blijkt dat slechts 1 op de 9 mensen een misdrijf direct doorgeeft aan de politie. Reden genoeg om hier aandacht aan te besteden. Als Burgernetdeelnemer kunt u een belangrijke bijdrage leveren door verdacht gedrag te signaleren en aan de politie door te geven. In het onderstaande artikel leest u daar alles over.

Klopt dat wel?
U ziet iemand in uw buurt die met veel belangstelling bij verschillende huizen naar binnen kijkt. Die persoon loopt even weg, komt weer terug en maakt een rondje om het huis. Een beetje raar, maar misschien is het wel gewoon een schilder die een offerte wil maken? U voelt dat het niet klopt.

Ook als u twijfelt, belt u 112. Want de politie komt liever een keer te veel dan te weinig. Dankzij uw tip kan de politie misdrijven voorkomen. Wist u dat de politie 80% van de woninginbraken oplost dankzij oplettendheid van buren?

Hoe herkent u een inbreker?
Er is niet één type inbreker. Inbrekers kunnen professioneel en georganiseerd bezig zijn, maar het kunnen ook jongens en meisjes uit uw eigen buurt zijn die inbreken. U kunt het beste letten op het gedrag van personen die in uw buurt lopen. U weet zelf wat normaal is in uw wijk. U weet wanneer er bekende of onbekende mensen langslopen en welke routes normaal gesproken gereden en gefietst worden. U kent de plekken waar het logisch is stil te staan of waar je juist doorloopt. Afwijkend gedrag kan betekenen dat er een inbreker op onderzoek uit is. Bel dan meteen 112.

Wat is verdacht gedrag?
Veel inbrekers bereiden zich (goed) voor. Zij selecteren een huis, schatten in hoe gemakkelijk ze binnen kunnen komen en bekijken van buitenaf wat er binnen allemaal als buit voor het grijpen ligt. Ook schatten ze in hoe snel ze kunnen wegkomen en of buurtbewoners opletten. Dus lopen ze speurend rond, lopen ze meerdere malen dezelfde route, kijken ze bij huizen naar binnen, bellen ze aan, voelen ze aan deuren of ramen, lopen ze om huizen heen en verstoppen soms gereedschap of een hard voorwerp zoals een steen. Dat is verdacht gedrag!

Wat kunt u zelf doen?
Let (bij uzelf én bij uw buren) op takjes tegen de deur, papiertjes tussen de deur of een foldertje dat dagenlang uit de bus blijft steken. Dat zijn aanwijzingen die inbrekers mogelijk achterlaten om te bepalen of iemand al dan niet thuis is.

Ziet u een verdacht persoon, spreek hem dan aan. Vraag of hij de weg zoekt of hulp nodig heeft. Is degene inderdaad zich aan het voorbereiden op een inbraak, dan zal die persoon zich mogelijk bedenken nu hij zich betrapt voelt.

Durft u dit niet, bel dan 112. U geeft door wat en wie u ziet en de politie kan dankzij uw melding misschien een inbraak voorkomen. In sommige gevallen is het zelfs strafbaar om voorbereidende handelingen uit te voeren. Twijfel dus niet maar bel de politie.

Wat wil de politie weten?
De politie gaat op zoek naar de perso(o)n(en) die u heeft gezien. Daarom is het belangrijk op het uiterlijk te letten. Schrijf op wat u zag:

 • Lengte (groter of kleiner dan uzelf)
 • Postuur (dik of dun)
 • Leeftijd (schatting)
 • Haarkleur
 • Kapsel
 • Opvallende kenmerken zoals tatoeage of litteken
 • Kleding (kleur en soort)
 • Tas of rugzak (kleur en soort)
 • Welk vervoersmiddel? (merk, model, kleur en kenteken).
 • Vluchtrichting

112 bellen, waarom niet?
Als u iets opvallends ziet belt u altijd direct 112. Na een inbraak blijkt achteraf vaak dat buren toch iets opvallends hebben gezien. De politie wordt vaak niet gebeld omdat mensen twijfelen of het juist is wat ze hebben gezien.

De politie komt liever een keer voor niets dan een keer te weinig!

Bellen met de politie

 • Spoed en melden verdacht gedrag
  112
 • Voor doven en slechthorenden
  0900-8112
 • Geen spoed
  0900-8844

Hulp en informatie via internet
Tips om een woninginbraak te voorkomen:
www.politie.nl/themas/woninginbraak.html
www.politiekeurmerk.nl